În Sfântu Gheorghe, de Sfântul Gheorghe
„Veche așezare de pescari, Sfântu Gheorghe este atestată în documentele istorice din secolul al XIV-lea, când dezvoltarea economiei a crescut rolul negustorilor italieni (genovezi) mai ales în jurul brațului Sfântu Gheorghe. În acea perioadă, genovezii dețineau un adevărat monopol în apele Mării Negre, făcând comerț cu peștele pescuit la gurile Dunării. Din acest motiv, localitatea San-Giorgio apare și pe harta genovezului Visconti, din anul 1318.” (cf. Wikipedia)
„În 1821, la 23 aprilie, pe când se făcea socoteala ciobanilor și pescarilor simbriași era mare veselie, răsuna cavalul ciobănesc. Apare o corabie turcească de război; pașa, văzând petrecerea, și-a amintit că la această dată turcii sărbătoresc Hardar Elles. Și pentru că aceste sărbători au coincis, s-a ordonat ca satul să fie numit Hadar Elles. Localnicii l-au numit mai traziu Cabârlez / Katarlez” (cf. „Habitatul”, Vol. V).
După ce localitatea a purtat două nume – San-Giorgio și Katarlez – a ajuns și la denumirea actuală, Sfântu Gheorghe, care provine de la hramul bisericii vechi.